Kontoret

Fahlander arkitekter är ett arkitektkontor med många genomförda projekt, både stora och små. En stor del av kontorets verksamhet består av ROT projekt med ett särskilt intresse för att utveckla fastigheter i kulturhistorisk miljö. Bland våra uppdragsgivare finns både organisationer, en stor variation av företag och privatpersoner. Kontoret drivs av Mats Fahlander sedan 2002 och har idag sju anställda och ett nätverk av underkonsulter, hantverkare och leverantörer som vi samarbetar med vid behov.

Vårt arbetssätt

Vi är vana att arbeta nära både beställare och hantverkare i långsiktiga projekt. Vi ser vår roll inte bara som att rita, utan som att leda komplexa processer som resulterar i en väl genomtänkt gestaltning - något som bidrar till en verksamhetsfunktion och profil. Vi är en platt organisation där medarbetarna är vana att arbeta i alla skeden och med alla typer av uppgifter, inklusive kund- och myndighetskontakt. Vi är gärna närvarande på bygget i genomförandefas för att bistå vid svåra beslut på plats.

Våra uppdragsgivare

Vi arbetar med alla sorters projekt både vid om- och nybyggnad, där den gemensamma nämnaren ofta är beställare med ett långsiktigt perspektiv. Exempel på återkommande uppdragsgivare är Kungl. Djurgårdsförvaltningen, Svenska Kyrkan och Statens maritima och transporthistoriska museer.
    Vi har stor vana av att verka i skyddade miljöer där samverkan med myndigheter och skyddsinstanser är viktig. Vår långa erfarenhet av att arbeta nära långsiktiga förvaltare och fastighetsägare innebär att vi är vana att driva kvalitetsfrågor på olika nivåer. Genom att verka för en generalitet i byggda lösningar och materialval borgar vi för hållbarhet och ett levande kulturarv även i framtiden.
   När vi ritar åt privata beställare sker det ofta på rekommendation från tidigare kunder. Även här är skyddade objekt och miljöer vanligt förekommande. Uppdragen kan bestå av mindre åtgärder som får stor effekt på våra beställares vardag, eller större etappindelade projekt med mark- och trädgårdsplanering, och allt däremellan.

Det hantverkliga

Vi följer med intresse dagens forskning och utveckling av traditionell byggteknik, och ser som vår uppgift att föra in den i byggprojekt på ett rationellt och trovärdigt sätt. Det kan till exempel handla om att fortbildas inom mur- och putstekniker, följa produktutvecklingen av linoljefärger utan lösningsmedel, eller vidareutvecklingen av traditionella metoder för att impregnera trä utan gifter. Men även utmaningar som att integrera ny energiteknik i kulturskyddade miljöer.
    Gemensamt för alla medarbetare på kontoret är en nyfikenhet på kopplingen mellan teknikutveckling, hantverkliga metoder och byggnadsvård.