FAHLANDER ARKITEKTERSAGA MOTION

På Mariatorget 5 ligger Saga, en över hundra år gammal gymnastikförening som till skillnad från många vinstdrivande aktörer i träningsbranschen drivs som en ideell förening. Verksamheten har ett helhetstänkande kring hälsa, med friskvård och rehab under samma tak. På Saga Motion är alla välkomna, ung som gammal, svag som stark.

Fahlander Arkitekter har i era omgångar fått förtroendet att arbeta med renoveringar och ombyggnader av lokalerna på Mariatorget, som Saga nyttjat sedan 1980-talet. Under 2007 - 08 utfördes en totalrenovering av våtrummen. Under 2012 gjordes förbättringar i entrén, receptionen och skyltfönstret mot Mariatorget. Den senaste etappen som färdigställdes 2014 har fokuserat på samtliga träningsutrymmen i två plan, med en total yta på över 600 kvm som fått en ny planlösning. Kontoret deltog redan i programskrivningsskedet och hade under hela processen ett nära samarbete med representanter för föreningen och verksamheten. Det uttalade målet var att göra Saga till en modern träningsanläggning med mer diversi erade träningsmöjligheter och bättre personalutrymmen, vilket krävde mer yta. Idén föddes därför tidigt att bygga igen den centrala ljusgården som ledde ner dagsljus i gruppträningssalen på entréplanet, men upptog en stor del av det övre planets potentiella golvyta.

Gymmet på det övre planet kunde därmed bli betydligt större och personalutrymmen rymmas på samma plan sida vid sida om träningsytorna. Ett viktigt önskemål från beställaren var att skapa bättre personalutrymmen med dagsljus och som signalerar öppenhet, samtidigt som de erbjuder möjligheten till avskilda samtal med till exempel tränare eller terapeut. För att kompensera förlusten av dagsljus i gruppträningssalen satsades på belysningen och på möjligheten att utnyttja de nya kraftiga takbalkarna till träning. Även andra förutsättningar i lokalerna utnyttjas i träningen, till exempel skapar be ntliga mindre nivåskillnader naturliga gränser mellan träningssätt, och en transportsträcka i gymmet målades som en löparbana för att kunna användas i vissa övningar.

FAHLANDER ARKITEKTER © All rights reserved 2020